Два відомі італійські ігристі вина часто заплутують покупців, адже обидва мають яскраво виражені фруктові смаки та однакові регіони виготовлені. Проте різниця між ними існує, навіть у різноманітності сортів. Тому варто краще розібратись, що пропонують італійські винороби.
Різниця смаків Ламбруско та Фраголіно
На перший погляд вони практично однакові, проте Ламбруско виготовляють у набагато більшій гаммі, охоплюючі весь можливий асортимент. Fragolino переважно лише ігристе, інколи зустрічаються шипучі різновиди. Для порівняння можна купити вино Ламбруско в інтернет-магазині, де пропонують лише оригінальні товари.
Зараз італійські вина в великому асортименті поставляють в Україну. І перше з них відрізняється дуже солодким стилем, хоча зустрічається чудові сухі та напівсухі купажі. Фраголіно переважно має обмежений вибір смаків:
- полуничний;
- персиковий;
- трояндовий;
- маракуйя.
Якщо раніше обидва різновиди виготовляли лише з натуральних інгредієнтів, то зараз це справедливо лише по відношенню до Ламбруско. Його виготовляють з спрощеним методом Шарма, який дає частіший смак та меншу вартість. Історія іншого виду більш складна.
Раніше Fragolino виготовляли лише з винограду Ізабелла, який дає вину прекрасний полуничний присмак. Від італійського слова “полуниця” і пішла назва цього сорту. Рецепт був захищений законо Італії, право на його виготовлення мали лише декілька сімей у певному регіоні. Також були вельми строгі правила на рахунок дотримання технології та підбору сировини.
Проте з вступом в Євросоюз заборонили виготовляти Fragolino у промислових масштабах через високий вміст метанолу. Причина виглядає надуманою, але зараз ми роби можуть виготовляти знамените вино лише для власних потреб. Вихід знайшли – зараз у склад широко додають фруктові соки, використання яких раніше було заборонено.
В результаті Ламбруско виготовляють переважно в Італії за старовинним рецептом, а Fragolino виробляють на десятках заводів по всьому світу, у тому числі в Україні. Обидва вина недорогі та мають приємний ніжний букет.
Деякі поради з вибору
Ламбруско переважно поєднують з ситними та калорійними стравами, як в’ялене м’ясо або тверді сири. Вони ідеально підходять до традиційних італійських продуктів, як прошуто, оливки, хліб з бальзамічним оцтом, вершкові пасти. Легке вино з фруктовим букетом зробить їх смак яскравішим. Щоб організувати справжню італійську вечерю, достатньо замовити пляшечку на MAUDAU.
Fragolino вважається більш легким та солодким, адже у ньому переважають смаки полуниці. Тому його доповнюють такими ж ненав’язливими закусками та десертами. І ідеальним вибором стануть фрукти, шоколад, ніжні сорти сирів. Можна вибрати випічку або просто провести вечір зі снеками.
Комментарии