З 23 травня до 11 червня у Національному музеї «Київська картинна галерея» відбудеться виставка відомих українських фотографів «Відчуття сьогодення»

UKR / ENG / RU

Новий проєкт у музеї: «Відчуття сьогодення» відомих українських фотографів!

Фотопроєкт восьми українських фотографів буде представлений у Національному музеї «Київська картинна галерея»! «Відчуття сьогодення» є реакцією З 23 травня до 11 червня у Національному музеї «Київська картинна галерея» відбудеться виставка відомих українських фотографів «Відчуття сьогодення»митців на те, що відбувається навколо нас, а також індивідуальний пошук краси в буремному світі бентежних часів. Виставка триватиме з 23 травня по 11 червня. Відкриття відбудеться 23 травня о 17:00 (вхід вільний).

Поки йдуть суперечки про природу краси, українські фотохудожники кожен день досліджують її суть. Ці шляхи тернисті й не завжди вдячні. У справжній красі є родзинка, яку дуже важко пояснити словами. Ніяка логіка чи алгоритм тут не працює. Її не можна дослідити з точки зору користі, за допомогою математики чи психології. Часом видаються гарними речі, які далекі від ідеалу або які тільки торують свій шлях до гармонії.

Процес пошуку краси завжди тяжкий. Лише згодом художник розуміє, що вона нам дана зверху як талант та натхнення. Краса має божественну суть. Відчуття божественно прекрасного дозволяє нам відокремити гармонійне від незугарного.

Мистецтво – досить самотня річ. Художники потребують індивідуальних діалогів із прекрасним. Ці розмови – доволі тонкі матерії і споглядачі їм непотрібні. Діалоги інтимні, про те, що хвилює митця саме в цей момент. Фотохудожники за допомогою камери переносять залишки цих бесід на папір. І завдяки майстрам ми можемо доторкнутися до прекрасного.

Відчуття сьогодення фото 1

Кольоровий замок виставка

Бик

Ваза

Справжнє мистецтво є протиотрутою від бентежної дійсності та породжуваного від цього безнадійного песимізму. Воно створює і стверджує нові наративи, можливо вищої реальності, які надають суспільству нові сенси буття.

Учасники проєкту показали своє бачення сьогодення, подеколи безглуздого, але прекрасного.

Фотографи: Ірина Гвоздик, Олександр Сергієнко, Денис Копилов, Олександр Шимбаровський, Світлана Кошева, Анастасія Тальпа, Андрій Котлярчук, Олег Малов.

 

Денис Копилов (1972)

Народився в Києві, закінчив Інститут міжнародних відносин Київського державного університету. Із дитинства він мріяв побувати в найекзотичніших і диких місцях планети. Його мрії збулися, і він вирішив поділитися побаченим через призму камери. Роки неймовірних подорожей до 80 країн, включаючи Антарктиду, Арктику, Кенію, Уганду, Конго, Бразилію та Папуа тощо, були відображені на його фотографіях. Деякі з них опублікували National Geographic Your Shot, Світ туризму, Панорама, бортовий журнал МАУ. Виставкову діяльність розпочав у 2017 році, із того часу відбулося 63 виставки в Україні, Бельгії, Ізраїлі, Канаді, США, Польщі, Чехії, Словенії та Німеччині. Його роботи були представлені під час Європейського місяця фотографії в Берліні (2018), місяця фотографії в Римі (2019), у Німецькому Бундестазі (2022) та у Volta Basel у Базелі (2019). Отримав нагороди за відеороботи на Інтернет-кінофестивалях «Незалежна зірка» у 2018, 2019 роках.

Ірина Гвоздик (1983)

Народилася в Києві, має дві вищі освіти: у 2006 році закінчила Національний медичний університет О. Богомольця, у 2012 році – Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури за спеціальністю «станкова графіка». Роботи знаходяться в колекції музею FARB Borken (Німеччина), а також у приватних колекціях України, США, Європи та Австралії. Протягом останнього року отримала чотири мистецькі гранти в Німеччині та Данії, один із яких (Kulturbuero Dortmund Grant Dortmunder Förderkorb – Vortrieb 2022) за фотопроєкт «Мій шлях додому». Іра Гвоздик – не лише художниця, а й кураторка: у 2016 році заснувала Галерею 83. 2016 року організовувала перший в Україні «Український обмін принтами», міжнародну подію, яка щорічно збирає принтмейкерів зі всього світу. У 2019 році Галерея 83 брала участь в Miami Art Week, а в 2020 році – у Kyiv Art Week, де представила молодих українських митців.

Андрій Котлярчук (1966)

Народився в Києві. У 1993 році закінчив Київський національний університет ім. Т. Шевченка та в 2006 році – Державну академію керівних кадрів культури та мистецтва, факультет мистецтвознавства (викладачі – М. Козловський та В. Орлов). Із 2012 року – член Royal Photographic Society (Великобританія). Із 2021 року – член Національної спілки художників України. Провів більше сорока авторських художніх фотовиставок в Україні та за кордоном. Яскравий представник сучасної хвилі майстрів, який вдало поєднує у своїй творчості національну автентику, класичну фотографію із передовими досягненнями світового фотомистецтва. Інтелектуальний лідер та ідеолог сучасного українського фотомистецтва, фотограф, продюсер.

Світлана Кошева

Живе та працює в Києві. Фотографією почала займатися з юності, першим фотоапаратом був подарований батьком старий ФЕД-2, а першою моделлю – друг дитинства. Професійно арт-фотографією займається з 2017 року. Працює в таких основних темах, як природа, соціальне життя, портрети. Експериментує з міфологічними і казковими сюжетами, також використовує цифрові технології для створення фотографій і працює з цифровими композиціями. Виставкову діяльність розпочала в березні 2019 році з участі у виставці Інститута проблем сучасного мистецтва (Київ), де експонувала фотоінсталяцію з проєкту “Марення цифрових алгоритмів”. Знімає як у студії, так і на вулиці, фіксує постановочні і натуральні, казкові і повсякденні сюжети. Надихається класикою фотографії, а також естетикою японських майстрів.

Олег Малов (1965)

Народився в Києві. Фотограф, дизайнер і мистецтвознавець. Фотографією займається з 1987 року. Починав як театральний фотограф, поєднуючи цю діяльність з роботою актора театру пантоміми. Потім перейшов до комерційної фотографії, спеціалізуючись на рекламній та фешн складовій. Із часом захопився вуличною фотографією, надаючи перевагу безлюдним міським «пейзажам» та пошукам абстрактних мінімалістичних сюжетів. Митець здобув художню освіту, займався дослідженнями в галузі історії фотографії та її сучасних тенденцій розвитку. Переможець міжнародного конкурсу Ukrainian Art Week у номінації «Сучасна фотографія».

Олександр Сергієнко (1985)

Народився в Донецьку, живе та творить у мальовничому Києві. Фотографією зацікавився у шкільні роки після того як батько подарував камеру Київ 19М. Закінчив Київський політехнічний інститут. Улюбленій справі присвятив не один рік життя і не шкодує про жодну витрачену секунду. Професійно фотографією займається з 2012 року. Виставкова діяльність розпочалася у 2017 році з персональної виставки. За останні роки брав участь у кількох українських та міжнародних експозиціях, експонувався в національних музеях. Візуальна мова Олександра метафорична та еклектична. Використовуючи поєднання форми та кольору, світла і тіні, він досліджує різні композиційні рішення.

Анастасія Талпа (1984)

Народилася в Києві. Творчий шлях розпочала наприкінці 2019 року. Навчалась у бориспільського фотографа Сергія Кручиніна. Із цього почалась її закоханість у фотографію. Потім було ще багато вчителів: Юрій Братусь, засновник бориспільського фотоклубу «ПОМІДОР»; черкаська фотографиня Світлана Селезньова; Володимир Кукоренчук та фотошкола «KuPiDon», окремі курси у КШФ, Надія Таравська та її школа “Zazerkalye”, Марія Катуніна. Виставкова діяльність розпочалася у жовтні 2020 року з презентаційної виставки Бориспільського фотоклубу «ПОМІДОР» у Бориспільському державному історичному музеї. Анастасія знімає в напрямку психологічного портрету. Вона транслює через свій об’єктив історії, створює світлини, які допомагають побачити ті емоції та почуття, що людина, іноді несвідомо, приховує. Кожна її зйомка наче сповідь.

Відкриття виставки – 23 травня о 17:00 (вхід вільний).

Виставка триватиме з 23 травня по 11 червня. Вартість повного вхідного квитка – 100 грн (пільговий – 50 грн).

Музей приймає відвідувачів за адресою вулиця Терещенківська, 9, за звичним графіком роботи (з 11 до 18 години у будні та вихідні (крім понеділка та четверга); з 11 до 19 години у вівторок).

Новый проект в музее: «Ощущение настоящего» известных украинских фотографов!

Фотопроект восьми украинских фотографов будет представлен в Национальном музее «Киевская картинная галерея»! «Настоящее ощущение» является реакцией художников на происходящее вокруг нас, а также индивидуальный поиск красоты в бурном мире мятежных времен. Выставка продлится с 23 мая по 11 июня. Открытие состоится 23 мая в 17:00 (вход свободный).

Пока идут споры о природе красоты, украинские художники каждый день исследуют ее суть. Эти пути тернисты и не всегда благодарны. В настоящей красоте есть изюминка, которую очень трудно объяснить словами. Никакая логика или алгоритм здесь не работает. Ее нельзя исследовать с точки зрения пользы, с помощью математики или психологии. Иногда кажутся хорошими вещи, которые далеки от идеала или только проторяют свой путь к гармонии.

Процесс поиска красоты всегда тяжел. Лишь впоследствии художник понимает, что она нам дана сверху как талант и вдохновение. Красота имеет божественную сущность. Чувство божественно прекрасного позволяет нам отделить гармоничное от неприличного.

Искусство – довольно одинокая вещь. Художники нуждаются в индивидуальных диалогах с прекрасным. Эти разговоры достаточно тонкие материи и созерцатели им не нужны. Диалоги интимны, о том, что волнует художника именно в этот момент. Фотохудожники посредством камеры переносят остатки этих бесед на бумагу. И благодаря мастерам мы можем прикоснуться к прекрасному.

Настоящее искусство противоядие от мятущей действительности и порождаемого от этого безнадежного пессимизма. Оно создает и утверждает новые нарративы, возможно, высшую реальность, которые придают обществу новые смыслы бытия.

Участники проекта показали свое видение настоящего, иногда бессмысленного, но прекрасного.

Фотографы: Ирина Гвоздик, Александр Сергиенко, Денис Копылов, Александр Шимбаровский, Светлана Кошева, Анастасия Тальпа, Андрей Котлярчук, Олег Малов.

 

Денис Копылов (1972)

Родился в Киеве, окончил Институт международных отношений Киевского государственного университета. С детства он мечтал побывать в самых экзотических и диких местах планеты. Его мечты сбылись, и он решил поделиться увиденным через призму камеры. Годы невероятных путешествий в 80 стран, включая Антарктиду, Арктику, Кению, Уганду, Конго, Бразилию и Папуа и т.д., были запечатлены на его фотографиях. Некоторые из них были опубликованы National Geographic Your Shot, Мир туризма, Панорама, бортовой журнал МАУ. Выставочную деятельность начал в 2017 году, с тех пор состоялось 63 выставки в Украине, Бельгии, Израиле, Канаде, США, Польше, Чехии, Словении и Германии. Его работы были представлены во время Европейского месяца фотографии в Берлине (2018), месяца фотографии в Риме (2019), в Немецком Бундестаге (2022) и в Volta Basel в Базеле (2019). Получил награды за видеоработы на Интернет-кинофестивалях “Независимая звезда” в 2018, 2019 годах.

Ирина Гвоздик (1983)

Родилась в Киеве, имеет два высших образования: в 2006 году окончила Национальный медицинский университет А. Богомольца, в 2012 году – Национальную академию изобразительного искусства и архитектуры по специальности «станковая графика». Работы находятся в коллекции музея FARB Borken (Германия), а также в частных коллекциях Украины, США, Европы и Австралии. В течение последнего года получила четыре гранта в Германии и Дании, один из которых (Kulturbuero Dortmund Grant Dortmunder Förderkorb – Vortrieb 2022) за фотопроект «Мой путь домой». Ира Гвоздик – не только художница, но и куратор: в 2016 году основала Галерею 83. В 2016 году организовывала первый в Украине «Украинский обмен принтами», международное событие, ежегодно собирающее принтмейкеров со всего мира. В 2019 году Галерея 83 участвовала в Miami Art Week, а в 2020 году – в Kyiv Art Week, где представила молодых украинских художников.

Андрей Котлярчук (1966)

Родился в Киеве. В 1993 году окончил Киевский национальный университет им. Т. Шевченко и в 2006 году – Государственная академия руководящих кадров культуры и искусства, факультет искусствоведения (преподаватели – М. Козловский и В. Орлов). С 2012 года – член Royal Photographic Society (Великобритания). С 2021 – член Национального союза художников Украины. Провел более сорока авторских художественных фотовыставок в Украине и за границей. Яркий представитель современной волны мастеров, удачно совмещающий в своем творчестве национальную аутентику, классическую фотографию с передовыми достижениями мирового фотоискусства. Интеллектуальный лидер и идеолог современного украинского фотоискусства, фотограф, продюсер.

Светлана Кошева

Живёт и работает в Киеве. Фотографией начала заниматься с юности, первым фотоаппаратом был подарен отцом старый ФЭД-2, а первой моделью – друг детства. Профессионально арт-фотографией занимается с 2017 года. Работает в таких основных темах как природа, социальная жизнь, портреты. Экспериментирует с мифологическими и сказочными сюжетами, использует цифровые технологии для создания фотографий и работает с цифровыми композициями. Выставочную деятельность начала в марте 2019 года с участия в выставке Института проблем современного искусства (Киев), где экспонировала фотоинсталляцию из проекта “Бред цифровых алгоритмов”. Снимает как в студии, так и на улице, фиксирует постановочные и натуральные, сказочные и обычные сюжеты. Вдохновляется классикой фотографии, а также эстетикой японских мастеров.

Олег Малов (1965)

Родился в Киеве. Фотограф, дизайнер и искусствовед. Фотографией занимается с 1987 года. Начинал как театральный фотограф, совмещая эту деятельность с работой актера театра пантомимы. Затем перешел к коммерческой фотографии, специализируясь на рекламной и фэшной составляющей. Со временем увлекся уличной фотографией, предпочитая безлюдные городские «пейзажи» и поиски абстрактных минималистических сюжетов. Художник получил художественное образование, занимался исследованиями в области истории фотографии и ее современных тенденций развития. Победитель международного конкурса Ukrainian Art Week в номинации “Современная фотография”.

Александр Сергиенко (1985)

Родился в Донецке, живет и творит в живописном Киеве. Фотографией заинтересовался в школьные годы после того, как отец подарил камеру Киев 19М. Окончил Киевский политехнический институт. Любимому делу посвятил не один год жизни и не жалеет ни о какой затраченной секунде. Профессионально фотографией занимается с 2012 года. Выставочная деятельность началась в 2017 году с персональной выставки. В последние годы принимал участие в нескольких украинских и международных экспозициях, экспонировался в национальных музеях. Визуальный язык Александра метафоричен и эклектичен. Используя сочетание формы и цвета, света и тени, он исследует разные композиционные решения.

Анастасия Толпа (1984)

Родилась в Киеве. Творческий путь начала в конце 2019 года. Училась у бориспольского фотографа Сергея Кручинина. С этого началась ее влюбленность в фотографию. Потом было еще много учителей: Юрий Братусь, основатель бориспольского фотоклуба «ПОМИДОР»; черкасская фотография Светлана Селезнева; Владимир Кукоренчук и фотошкола KuPiDon, отдельные курсы в КШФ, Надежда Таравская и ее школа “Zazerkalye”, Мария Катунина. Выставочная деятельность началась в октябре 2020 года с презентационной выставки Бориспольского фотоклуба «ПОМИДОР» в Бориспольском государственном историческом музее. Анастасия снимает в направлении психологического портрета. Она транслирует через свой объектив истории, создает фотографии, которые помогают увидеть те эмоции и чувства, которые человек, иногда бессознательно, скрывает. Каждая ее съемка как исповедь.

Открытие выставки – 23 мая в 17:00 (вход свободный).

Выставка продлится с 23 мая по 11 июня. Стоимость полного входного билета – 100 грн (льготный – 50 грн).

Музей принимает посетителей по адресу улица Терещенковская, 9, по привычному графику работы (с 11 до 18 часов в будни и выходные (кроме понедельника и четверга); с 11 до 19 часов во вторник).

New project in the museum: “Sense of the present” by famous Ukrainian photographers!

A photo project of eight Ukrainian photographers will be presented at the National Museum “Kyiv Art Gallery”! “Sense of the present” is the reaction of artists to what is happening around us, as well as an individual search for beauty in the turbulent world of troubling times. The exhibition will last from May 23 to June 11. The opening will take place on May 23 at 5:00 p.m. (admission is free).

While there are disputes about the nature of beauty, Ukrainian photo artists explore its essence every day. These paths are thorny and not always grateful. True beauty has a quality that is very difficult to explain in words. No logic or algorithm works here. It cannot be investigated from the point of view of utility, with the help of mathematics or psychology. Sometimes things that are far from ideal or that are just paving their way to harmony seem beautiful.

The process of finding beauty is always difficult. Only later does the artist understand that it is given to us from above as talent and inspiration. Beauty has a divine essence. The sense of the divinely beautiful allows us to separate the harmonious from the inauspicious.

Art is quite a lonely thing. Artists need individual dialogues with the beautiful. These conversations are rather subtle matters and observers are unnecessary. The dialogues are intimate, about what worries the artist at this very moment. Photo artists use a camera to transfer the remnants of these conversations to paper. And thanks to the masters, we can touch the beautiful.

True art is the antidote to the embarrassing reality and the hopeless pessimism it produces. It creates and asserts new narratives, possibly of a higher reality, which give society new meanings of being.

Project participants showed their vision of the present, sometimes absurd, but beautiful.

Photographers: Iryna Gvozdyk, Oleksandr Sergienko, Denys Kopylov, Oleksandr Shymbarovskyi, Svitlana Kosheva, Anastasia Talpa, Andrii Kotlyarchuk, Oleg Malov.

 

Denis Kopylov (1972)

Born in Kyiv, graduated from the Institute of International Relations of Kyiv State University. Since childhood, he dreamed of visiting the most exotic and wild places on the planet. His dreams came true, and he decided to share what he saw through the lens of the camera. Years of incredible travels to 80 countries, including Antarctica, the Arctic, Kenya, Uganda, Congo, Brazil and Papua, etc., have been reflected in his photographs. Some of them were published by National Geographic Your Shot, World of Tourism, Panorama, UIA in-flight magazine. He started exhibiting in 2017, since then 63 exhibitions have been held in Ukraine, Belgium, Israel, Canada, the USA, Poland, the Czech Republic, Slovenia and Germany. His works have been presented during the European Month of Photography in Berlin (2018), the Month of Photography in Rome (2019), the German Bundestag (2022) and the Volta Basel in Basel (2019). Received awards for video works at the Internet film festivals “Independent Star” in 2018, 2019.

Iryna Gvozdyk (1983)

She was born in Kyiv, has two higher educations: in 2006 she graduated from the O. Bogomolets National Medical University, in 2012 from the National Academy of Fine Arts and Architecture, majoring in easel graphics. The works are in the collection of the FARB Borken museum (Germany), as well as in private collections of Ukraine, the USA, Europe and Australia. During the last year, she received four art grants in Germany and Denmark, one of which (Kulturbuero Dortmund Grant Dortmunder Förderkorb – Vortrieb 2022) for the photo project “My Way Home”. Ira Gvozdyk is not only an artist, but also a curator: in 2016, she founded Gallery 83. In 2016, she organized the first Ukrainian Print Exchange, an international event that annually gathers printmakers from all over the world. In 2019, Gallery 83 participated in Miami Art Week, and in 2020 – in Kyiv Art Week, where it presented young Ukrainian artists.

Andriy Kotlyarchuk (1966)

Born in Kyiv. In 1993, he graduated from Kyiv National University named after T. Shevchenko and in 2006 – the State Academy of Managers of Culture and Art, Faculty of Art History (teachers – M. Kozlovskyi and V. Orlov). Since 2012, he has been a member of the Royal Photographic Society (Great Britain). Since 2021, he has been a member of the National Union of Artists of Ukraine. Held more than forty author’s artistic photo exhibitions in Ukraine and abroad. A bright representative of the modern wave of masters, who successfully combines in his work national authenticity, classic photography with advanced achievements of world photography. Intellectual leader and ideologist of modern Ukrainian photography, photographer, producer.

Svetlana Kosheva

Lives and works in Kyiv. She started photography since she was young, her first camera was an old FED-2 given to her by her father, and her first model was a childhood friend. He has been professionally engaged in art photography since 2017. Works in such main themes as nature, social life, portraits. Experiments with mythological and fairy-tale subjects, also uses digital technologies to create photographs and works with digital compositions. She began her exhibition activities in March 2019 by participating in the exhibition of the Institute of Problems of Contemporary Art (Kyiv), where she exhibited a photo installation from the project “Delirium of Digital Algorithms”. He shoots both in the studio and on the street, captures staged and natural, fairy-tale and everyday scenes. Inspired by the classics of photography, as well as the aesthetics of Japanese masters.

Oleg Malov (1965)

Born in Kyiv. Photographer, designer and art critic. He has been engaged in photography since 1987. He started as a theater photographer, combining this activity with the work of a pantomime actor. Then he switched to commercial photography, specializing in advertising and fashion. Over time, he became interested in street photography, preferring deserted urban “landscapes” and searching for abstract minimalist subjects. The artist received an art education, was engaged in research in the field of the history of photography and its modern development trends. Winner of the Ukrainian Art Week international competition in the “Contemporary Photography” nomination.

Olexandr Sergienko (1985)

Born in Donetsk, lives and works in picturesque Kyiv. He became interested in photography during his school years after his father gave him a Kyiv 19M camera. Graduated from Kyiv Polytechnic Institute. He devoted more than one year of his life to his favorite business and does not regret a single second spent. He has been professionally engaged in photography since 2012. Exhibition activity began in 2017 with a personal exhibition. In recent years, he participated in several Ukrainian and international expositions, exhibited in national museums. Alexander’s visual language is metaphorical and eclectic. Using the combination of form and color, light and shadow, he explores different compositional solutions.

Anastasia Talpa (1984)

She was born in Kyiv. She started her creative journey at the end of 2019. She studied with Boryspil photographer Serhiy Kruchynin. This was the beginning of her love for photography. Then there were many more teachers: Yurii Bratus, founder of Boryspil photo club “POMIDOR”; Cherkasy photographer Svitlana Seleznyova; Volodymyr Kukorenchuk and the “KuPiDon” photography school, separate courses at KSHF, Nadiya Taravska and her “Zazerkalye” school, Maria Katunina. Exhibition activity began in October 2020 with the presentation exhibition of the Boryspil Photo Club “TOMATO” in the Boryspil State Historical Museum. Anastasia shoots in the direction of a psychological portrait. She broadcasts stories through her lens, creates photos that help to see those emotions and feelings that a person, sometimes unconsciously, hides. Each of her filming is like a confession.

The opening of the exhibition is on May 23 at 5:00 p.m. (admission is free).

The exhibition will last from May 23 to June 11. The cost of a full admission ticket is UAH 100 (concessional ticket is UAH 50).

The museum welcomes visitors at the address Tereshchenkivska Street, 9, according to the usual working hours (from 11 a.m. to 6 p.m. on weekdays and weekends (except Monday and Thursday); from 11 a.m. to 7 p.m. on Tuesdays).

2 comments on “З 23 травня до 11 червня у Національному музеї «Київська картинна галерея» відбудеться виставка відомих українських фотографів «Відчуття сьогодення»

  1. GAnna says:

    Добрий день.

    У виставці брали участь 8 митців. Ви написали текст про кожного, окрім Олександра Шимбаровського. ЧОМУ?
    Ганна Ярошенко

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>